بر اساس تحقیقاتی که در زمینه روانشناسی کودکان انجام شده است کودکان دختر و پسر دارای تفاوت های بسیاری با یکدیگر هستند، از این رو نیاز است که در روش تربیتی و نحوه برخورد با هر یک از آن ها نیز تفاوت هایی وجود داشته باشد. به عبارتی از یک روش یکسان نمی توان برای تعامل با کودکان دختر و پسر استفاده نمود و نیاز است که با ویژگی های شخصیتی هر یک از آن ها بیشتر آشنا شوید تا بتوانید ارتباط بهتر و موثرتری با آن ها برقرار نمایید. چالش های بسیاری در رابطه با تربیت و نگهداری فرزندان وجود دارد که یکی از آن ها این است که برای والدین تربیت فرزند دختر سخت تر خواهد بود یا پسر؟ اگر می خواهید با تفاوت روانشناسی کودکان دختر و پسر بیشتر آشنا شوید با ما همراه باشید.
پرورش و تربیت کودکان دختر و پسر از دید روانشناسی کودکان با چالش های بسیاری همراه است و نمی توان تعیین نمود که نگهداری و تربیت کودک دختر راحت تر است یا پسر؟ در صورتی که دانش و شناخت کافی از ویژگی هر یک از این جنسیت ها داشته باشید به خوبی می تواند او را به بهترین شکل ممکن پرورش دهید و بزرگ کنید.
چرا در تربیت کودکان دختر و پسر نباید از روشی یکسان استفاده نمود؟

هر کودکی دارای یک هویت مستقل می باشد و نوع شخصیتی که دارد تعیین کننده رفتارها و طرز تفکر او در دوران کودکی، نوجوانی و حتی بزرگسالی است. از این رو نمی توان با تمامی کودکان برخورد یکسانی داشت. البته علاوه بر تیپ شخصیتی محیطی که کودک در آن بزرگ می شود و نحوه برخورد اطرافیان و والدین با او نیز در شکل گیری شخصیت و موفقیت او در آینده تاثیر دارد. از همان بدو تولد نحوه رفتار اطرافیان و والدین با نوزادان دختر و پسر متفاوت است و بر اساس روانشناسی کودکان دختر و پسر، دختران به توجه بیشتری نیاز دارند، در حالی که این میزان حساسیت در مورد فرزندان پسر وجود ندارد. به علت تفاوت های جنسیتی سیر تکامل ذهنی و جسمی نوزادان دختر و پسر با یک سرعت یکسان طی نمی شود از این رو از روش های تربیتی متفاوتی برای آن ها استفاده می کنند.
ویژگی ها و تفاوت های روانشناسی کودکان دختر و پسر
همانطور که اشاره شد کودکان دختر و پسر علاوه بر تفاوت های جسمی که دارند از نظر عاطفی و رفتاری نیز کاملا با یکدیگر متفاوت هستند، همین مسئله موجب شده است که بر اساس روانشناسی کودکان پسر و دختر از روش های متفاوتی برای تربیت کردن و برخورد با آن ها استفاده شود. از ویژگی ها و تفاوت های آن ها می توان به موارد زیر اشاره نمود.
تفاوت از بدو تولد کودکان دختر و پسر

این تفاوت ها در نوزادان دختر و پسر از همان دوران جنینی و بدو تولد نیز وجود دارد. یکی از این تفاوت ها رابطه میان نیمکره چپ و راست مغز در نوزادان دختر و پسر است. در دختران بین نیمکره چپ و راست رابطه بیشتری وجود دارد همین مسئله موجب می شود که دختران رشد سریع تری داشته باشند، اما در پسران رابطه این دو نیمکره کمتر است و مراحل رشد را کندتر طی می کنند. وجود همین تفاوت موجب شده است که کودکان دختر و پسر در حل مسائل، بروز احساسات، کلی نگری و جزئی نگری و ... با یکدیگر تفاوت داشته باشند. با تربیت و آموزش صحیح کودکان می توان آینده درخشانی برای آن ها رقم زد.
تفاوت های گفتاری کودکان دختر و پسر
تفاوت های روانی و ذهنی که بین کودکان دختر و پسر وجود دارد موجب شده است که دختران زودتر از پسران حرف زدن را یاد بگیرند. دختران سریع تر شروع به حرف زدن می کنند و از صحبت کردن بسیار لذت می برند، در حالی که پسران معمولا کم حرفتر از دختران هستند و ترجیح می دهند بیشتر شنونده باشند. همین تفاوت های روانشناسی کودکان موجب شده است تا دختران همه چیز را با جزئیات تعریف کنند اما پسران به جواب های کوتاه چند کلمه ای اکتفا کنند. بنابراین کودکان دختر به توجه بیشتری نیاز دارند و باید زمان بیشتری را به صحبت کردن با آن ها اختصاص دهید.
تفاوت در بازی کودکان دختر و پسر
پسران در مقایسه با دختران فعال تر هستند و جنب و جوش بیشتری دارند به همین دلیل به اسباب بازی های مانند اتومبیل آژیر دار بسیار علاقمند هستند، زیرا می تواند یک بازی پرسر و صدا و هیجان انگیز را برای آن ها خلق نماید. همچنین پسران معمولا مقداری بی احتیاط هستند و مراقبت بیشتری احتیاج دارند. این در حالی است دختران بسیار آرام تر هستند و بازهای آرام و به دور از شلوغی و سروصدا را می پسندند. دختران معمولا با عروسک ها و حیوانات خانگی خود بازی می کنند و آن ها را مخاطب قرار داده و صحبت می کنند.
بر اساس تفاوت های روانشاسی کودکان دختران معمولا کمتر از پسران با هم سن و سالان خود دعوا می کنند و به مشکل برمی خورند اما پسران بیشتر به رقابت و نشان دادن رفتارهای پرخاشگرانه علاقمند هستند. البته در دختران نیز رفتارهای پرخاشگرانه وجود دارد اما بیشتر به صورت کلامی است ولی در پسران غالبا پرخاشگری های جسمی دیده می شود. در دختران به علت ویژگی پرخاشگری کلامی که دارند در هنگام عصبانیت بیشتر شاهد رفتارهایی مانند تنفر، کینه توزی، نادیده گرفتن دیگران و شایعه پراکنی هستیم. دختران و پسرانی که در دوران کودکی به خوبی مورد توجه و احترام قرار گرفته اند و به خوبی تربیت شده اند کمتر دارای رفتارهای پرخاشگرانه جسمی و کلامی هستند.
تفاوت در اعتماد به نفس کودکان دختر و پسر

بر اساس تفاوت روانشناسی کودکان دختر و پسر آن ها در میزان اعتماد به نفس نیز با یکدیگر تفاوت هایی با یکدیگر دارند. دختران در سنین پایین تری نسبت به پسران درگیر مسائل مربوط به اعتماد به نفس می شوند و می توان از 5 سالگی نگرانی های آن ها را در این رابطه مشاهده نمود. والدین موظف هستند که به این مسئله توجه نمایند و به کودک خود کمک کنند اعتماد به نفس داشته باشد. این در حالی است که پسران تا سنین بلوغ چندان با این قضیه مشکلی ندارند و با ورود به سنین بلوغ است که دچار کاهش اعتماد به نفس می شوند اما به دلیل حساسیت کمتری که در مقایسه با دختران نسبت به خودشان دارند راحت تر با این موضوع کنار می آیند و معمولا اعتماد به نفس خوبی دارند.
تفاوت در رشد بلوغی کودکان دختر و پسر
دختران و پسران همزمان با هم در یک سن خاص به سن بلوغ نمی رسند و هر یک از آن ها باید پروسه های متفاوت و طولانی را طی کنند تا به سن بلوغ برسند. دختران سریع تر از پسران به بلوغ می رسند و بلوغ دختران از سن 10 -11 سالگی آغاز می شود و تا سن 15-17 سالگی نیز تکامل می یابد. اما پسران با چند سال تفاوت یعنی از 12-13 سالگی وارد بلوغ می شوند و بلوغ آن ها در سن 16-18 سالگی کامل می شود. البته توجه داشته باشید که تمامی افراد علاوه بر بلوغ فیریکی دارای یک بلوغ باروری نیز می باشند که قدرت باروری فرد در آن دوره به حد لازم می رسد. بلوغ باروری در دختران 4 سال پس از نخستین نشانه های بلوغ فیزیکی کامل می شود، این در حالی است که در پسران تا 6 سال بعد از بلوغ فیزیکی طول می کشد.